Orasul Cluj-Napoca, Romania

        Asociatia folclorica "SOMESUL-NAPOCA" se afla in orasul Cluj-Napoca din provincia istorica romaneasca Transilvania, Romania. Orasul este al cincelea ca marime din Romania. Cluj-Napoca este un mare centru cultural si industrial. El gazduieste sapte universitati, dintre care una este multiculturala si printre cele mai mari din Romania, o filiala a Academiei Romane cu peste 10 institute si colective de cercetare stiintifica; are doua teatre (roman si maghiar), doua opere (romana si maghiara) si este recunoscut ca avand cea mai mare gradina botanica din tara.

Asociatia desfasoara o activitate cu caracter apolitic, fara scop lucrativ, de interes cultural, stiintific si turistic.

Scopurile şi obiectivele prevăzute în statutul asociaţiei:

 1. Activităţi de culegere şi valorificare a folclorului în scopuri formative pentru tineret;
 2. Cursuri de vară internaţionale pentru învăţarea dansurilor tradiţionale;
 3. Spectacole artistice cu ansambluri folclorice, grupuri, tarafuri, interpreţi vocali şi instrumentişti de valoare;
 4. Manifestări artistice în scopuri filantropice;
 5. Schimburi culturale cu societăţi, asociaţii, fundaţii, organizaţii, ansambluri folclorice din ţară şi străinătate;
 6. Editări de lucrări de specialitate în domeniu;
 7. Confecţionarea unor costume tradiţionale din diferite zone ale ţării;
 8. Activităţi economice proprii prin societatea comercială pe care are acceptul să o înfiinţeze;
 9. alte manifestări cultural artistice, economice si agroturism
 10. Infiintarea Ansamblului folcloric SOMESUL-NAPOCA

Resursele din care vor fi sustinute activitatile asociatiei sunt:

 1. Donatii ale unor persone fizice si juridice din tara si strainatate sub forma de fonduri banesti, in lei si valuta sau bunuri mobile si imobile;
 2. Venituri din onorariile cursantilor ce participa la cursuri de vara internationale;
 3. Venituri din activitati de spectacole sau alte genuri de activitati cultural artistice;
 4. Venituri din valorificarea diferitelor publicatii si a unor costume traditionale;
 5. Venituri din taxe, cotizatii, sponsorizari, subventii;
 6. Venituri obtinute din valorificarea donatiilor;
 7. venituri din activitati economice proprii;
 8. Colecte de bunuri materiale destinate realizarii activitatilor artistice.

Asociatia  organizeaza simpozioane si reuniuni in vederea indeplinirii scopului sau cultural, stiintific si turistic.

De la infiintare, 1973, in cadrul  Asociatiei functionează Ansamblul folcloric SOMESUL NAPOCA. Scopul activitatii ansamblului este de a conserva si de a cultiva creatia traditionala din Romania si, mai ales din Transilvania. 
Dansatorii au in repertoriu circa 60 de dansuri traditionale provenind din toate zonele folclorice ale tarii:  Someș, Campia Transilvaniei, Bihor, Oas, Codru, Podisul Secaselor, Tirnave, Fagaras,  Banat,  Moldova, zona Ghimeş - (Ceangăi),  iar instrumentiștii cunosc un numar impresionant de melodii din tezaurul nostru folcloric. Interpretarea fidela a faimoaselor dansuri romanesti si a pieselor cantate ce provin direct din cercetari folclorice intreprinse de conducatorii ansamblului, adeveresc intrutotul caracteristicile creatiei traditionale romanesti. Cele mai complexe şi interesante dansuri pe care le executa dansatori sunt cele din Campia Transilvaniei  (localitatea Tritenii de Jos), Tarnave (localitatea Fărău): Purtata, Feciorească cu fată, Invartită in ritm asimetric sau Invartită rară si deasă in ritm drept  (In doua laturi si Hartag). Se intalnesc aici ritmurile: binar, sincopat si asimetric ce produc pe verticala o adevarata poliritmie iar pe orizontala o nebanuita polimetrie. Se joaca dupa melodii interpretate de clasicul Trio transilvan: vioara, contra si contrabas, dansatorii dialogand intre ei prin strigaturi  pe diferite teme cum ar fi despre joc. Momentele de virtuozitate constau in dansurile fecioresti, gen folcloric ce în 2015 a intrat în Patrimoniul Universal UNESCO.  Feciorii  bat  cizmele intrecandu-se intre ei, pentru ca la sfarsit, fiecare sa-si ia fata pe care o invarte nebuneste (piruete),  din placere, incantand  privirile spectatorilor. Se naste o asa numita euforie artistica. La aceasta frumusete coregrafica contribuie si cromatica impresionanta a costumelor populare de sarbatoare pe care le poarta dansatorii si in care sunt imprimate toate culorile pamântului.


Ansamblul 'Somesul-Napoca', Ulm, Germania 2002Ansamblul are doua DVD-uri,  iar orchestra  un disc editat la festivalul international de la Montoire-Franta, un disc Electrecord si trei CD-uri. Se folosesc multe instrumente tipic romanesti: fluierul pastoral, vioara oseneasca, taragotul, vioara cu trompeta, tambalul, daireaua, etc. Materialele editate cuprind cele mai reprezentative melodii si dansuri traditionale existente de-a lungul anilor in repertoriul solistilor instrumentisti, a solistilor vocali, a orchestrei si a ansamblului de dansuri. Valorificarea lui s-a facut tinand cont de interpretarile initiale  ale purtatorilor de folclor. Nu lipsesc nici unele piese de mare popularitate si virtuozitate, cum este de exemplu Ciocarlia, care este interpretata intr-un mod original. De la infiintare pana in prezent ansamblul SOMESUL NAPOCA a obtinut numeroase premii nationale si internationale.

Dirijorul ansamblului este prof. Doru Zamfir Dejeu, instructor coregraf ing. Ciprian Lujerdean, director artistic: Zamfir Dejeu, doctor în folclor, presedintele Asociatiei SOMESUL NAPOCA

Ansamblul SOMESUL NAPOCA" incearca sa exprime, prin ceea ce prezinta pe scena cu diferite ocazii, optimismul, vitalitatea si mandria poporului roman, in numele caruia speram  sa va aducem si dumneavoastra un mesaj de sincera amicitie. 


Președinte,
Dr. Zamfir Dejeu